Kopiering eller inspiration? Test…

Kategorier Kropp & själ, Personlig utveckling, Uncategorized

Vart går gränsen? Att kopiera någon annan eller låta sig inspireras, vad är skillnaden? Detta är frågor som jag har funderat över ett flertal gånger under de sista åren. Vi alla människor hämtar inspiration någonstans, för att sedan skapa i en egen miljö. För mig personligen har det varit självklart vad som är vad och förhållt mig bra till det, har trott att de flesta tycker som mig men insett att det är inte alltid så. Jag tror vi är många som kan känna igen ämnet på olika vis och att det är viktigt att ha ett utvecklingssamtal med sig själv ibland för att ha koll på intentioner…
Man kan ha samma stil som en kollega min inte samma text/bild på samma verk. Det kan påminna om varandra men ändå inte samma.

KOPIERING – när du härmar någon eller något rakt av och låtsas som att det är du som ”kommit på looken/text/arbetet eller liknande”. Tex:
Gråa jeans med ett rött hjärta på knät, kopieraren gör samma gråa jeans med ett rött hjärt på knät.

INSPIRATION – Att bli inspirerad av någon/något och fortsätta med ”detta” på egen hand och låta det få en ny ”form” eller få din individuella twist samt berätta om var ursprungs inspirationen kommer ifrån.
Tex: Gråa jeans med ett rött hjärta på knät.
Inspiratören gör: gråa eller annan färg på jeans med blåbär på benet.


* Personligen tycker jag det är okej att ”härma” kändisar eller personer du inte känner och deras ”lookar” och lägga till din egna twist. När man träffar människor i samma tema som sig själv är det fint att man inte gör exakt samma. Och med det menar jag ”röd ballong” och ”röd ballong” gör en grön ballong med annat budskap så blir det inte samma även om ni båda sysslar med ”ballonger.” Och nej, man kan inte ha ”patent” på en stil!

Om vi tar ett ämne som kurser och utbildningar, tycker jag det är okej att härma en kurs fast med eget material, jag tycker även att du kan ha en liknande titel så länge materialet är ditt egna som du utvecklat och att du gör det för att det är i linje med din inre sanning, det är en del av dig.

LIGGER DU I KOPIERINGS RISKZONEN?

TESTA DIG ⬇️


Svara dig själv ärligt på dessa frågor:

1. Jämför du dig ofta med andra? Jämför du dig att du är bättre eller sämre?

2. Försöker du vara någon du inte är ibland? Kommer du på dig själv att du inte riktigt vet vem du är när du är med andra personer? Byter du ofta ”stil”?

3. Idealiserar du andra? Ser du upp till vissa personer som att de är bättre?

4. Ser du andra i ditt ”område” som konkurrenter?

5. Har du vänskaps relationer som du haft problem med konkurrens, kopiering mm? Är det du som kopierat eller är det du som blivit kopierad?

6.  Vill du vara den som syns mest i ditt umgänge? Varför?

7. Vill du vara den som är nummer ett?

8. Vill du ofta ”ha” det som dina vänner/kollegor har? Isåfall varför?

9. Har du svårt att bli glad på riktigt när andra i din omgivning lyckas, utan att själv känna dig sämre?
Har du fler än 4 ja svar, kan det vara bra att du inser att du är bra som du är! Det finns egentligen ingen konkurrens. Sluta tävla med andra. Om du är en sköldpadda kan du aldrig bli en häst!! Hitta ditt egna inre godis❤️

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.